Cześć ! Pamiętaj że jako GOŚĆ nie masz dostępu do części opcji na forum.
Nie możesz się ubiegać o admina na serwerach i brać udziału w naszych eventach.
Dołączysz do nas ?
Zapraszamy !
Tagi:

Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Czyszczenie karty graficznej - na podstawie Sparkle GTX 260  (Przeczytany 2993 razy)

Offline zly_porucznik

• Moderator
  • śmierdzący zgnilizną brudas
  • Na forum od: Cze 2004
  • Miejsce pobytu: z Kujaw
  • Brud/Czysty: +132/-159
    • Status GG
Odp: Czyszczenie karty graficznej - na podstawie Sparkle GTX 260
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Styczeń , 2011, 16:58:40 pm »
  • Wrzuć screena do galerii
  • Trochę ryzykowałeś kładąc grafę na podkładce pod talerz zamiast na worze antystatycznym. Radzę też się uziemić przy całej operacji - kiedyś to wszystko olałem i zepsułem dysk.
    Cytat: samolot
    i sadzisz, ze porucznik, pomimo calego swojego buractwa i drobnomieszczaństwa, nie sprawdzil najpierw tam zanim zapytal tutaj?

Offline jaQbek

• zeskrobuje brud z tyłka
    • Na forum od: Lut 2010
    • Miejsce pobytu: Koszalin
    • Brud/Czysty: +71/-8
    • Friendship is magic.
      • Status GG
      • jaqbek90
      • Mój stan Xfire
    • Obserwowany
    « Odpowiedź #16 dnia: 26 Styczeń , 2011, 21:03:45 pm »
  • Piszecie filtry kurzu. Macie jakieś specjalne, czy po prostu zakładacie pod wiatrak/na obudowę kawałek cienkiej szmatki czy innego materiału?

Sam czyszczę i smaruję wiatraczki - mam HD4870 na chłodzeniu Accelero Twin Turbo. Cisza i chłód :) No ale wróćmy do brudów. Accelero jest zbudowane z wielkiego radiatora i dwóch wiatraków. Także raz na pół roku kilogram kurzu to standard. Ja rozwiązuję to tak:
    Zdejmuję wiatraki z radiatora, i radiator do kąpieli z płynem do mycia naczyń :D Wiatraki też czasem wilgotną szmatką przetrę. Potem wszystko składam do kupy :D Oczywiście po wysuszeniu :)

Pastę z doświadczenia wiem że powinno się wymieniać w zależności od tego ile czasu spędzamy przy komputerze i czy często przenosi ona wysokie temperatury. Dla przeciętnego gracza jak ja (średnio 4h grania dziennie) pastę wystarczy wymieniać co około rok. Dla overclockerów może nawet i co 3 kwartały. Chodzi o to że pasta musi się dobrze wygrzać zanim osiągnie szczytową wydajność (około 200h). Oznacza to że zmienianie pasty co miesiąc to nieporozumienie.

Nakładanie pasty. Są różne szkoły. Ja preferuję najprostszą metodę - nałożenie kropli na rdzeń w takiej ilości aby po przyciśnięciu pasta delikatnie wypłynęła na bok, naprawdę delikatnie aby ledwo było to widać. Wtedy nadmiar od boku można zdjąć patyczkiem do uszu i ma się pewność że pasta jest na całej powierzchni.
    PS lepiej nałożyć troszkę mniej, niż żeby miało się lać strumieniami po bokach.

Pasta. Osobiście nie polecam białej silikonowej pasty za 7zł z komputerowego obok. Jest ona dobra do sprzętu sprzed 10 lat. Dzisiejsze procesory potrzebują tego co najlepsze. A najlepsza (świetne przewodnictwo cieplne, ponad 10x wyższe od silikonowej) to Arctic Cooling MX2. Jest warta swojej ceny ;)

Uziemienie. Tak, bardzo ważne, chyba najważniejsze podczas całego procesu. Powinno się to wszystko robić w specjalnych rękawiczkach które izolują nas od elektroniki, ale jestem pewien że większość z Was ich nie ma, więc przed każdym dotknięciem elektroniki trzeba się "odelektryzować" czyli złapać za kaloryfer czy za framugę drzwi, czy za klamkę w drzwiach. Po to aby całkowicie usunąć ładunek elektryczny z powierzchni skóry. Każde, nawet najdrobniejsze spięcie jest niebezpieczne dla naszego sprzętu. Komputerowego.

sprzedam działkę http://tinyurl.com/76apdla

Offline sito83

• śmierdzący zgnilizną brudas
    • Na forum od: Cze 2010
    • Miejsce pobytu: Krk
    • Brud/Czysty: +228/-301
    • ........................
      • ....................................
    • Obserwowany
    « Odpowiedź #17 dnia: 14 Marzec , 2011, 21:23:41 pm »
  • Czasem jednak warto rozebrać grafikę :-P  Kto by pomyślał że przez kawał czasu działała w trybie "pasywnym" ;-)
    Na zdjęciu  HD4850

Offline jaQbek

• zeskrobuje brud z tyłka
    • Na forum od: Lut 2010
    • Miejsce pobytu: Koszalin
    • Brud/Czysty: +71/-8
    • Friendship is magic.
      • Status GG
      • jaqbek90
      • Mój stan Xfire
    • Obserwowany
    « Odpowiedź #18 dnia: 15 Marzec , 2011, 16:18:08 pm »
  • Wygląda jakby karta pracowała w kopalni węgla.

sprzedam działkę http://tinyurl.com/76apdla

anything