Nie tylko w obrębie G4G
To miałoby działać na zasadzie master serwera z którego pobieracie sobie banany. Tak ten serwer byłby gdzieś w G4G. Tak samo strona/forum do wrzucania pajaców na BL.
Rozumiem. Czyli w tym wypadku działa na to podobnie jak metabans.
Mechanizm wrzucania bananów do black listy bezpośrednio z serwera byłby nie do końca fajny z uwagi na to na BL trafiłoby pełno porządnych graczy którzy po prostu podpadają jakiemuś tam adminowi na serwach.
No i tutaj znów muszę przytoczyć metabans. Nie wiem czy jesteś zaznajomiony z ich mechanizmem, ale postaram się go pokrótce opisać.
Tam bany lądują w db w momencie popełnienia ich na serwerze. Różnica jest taka, iż system działa na zasadzie "śledzenia" kogoś (ala Twitter lub Blip).
Czyli powiedzmy wiem, że administrator serwera A to spoko gość i ufam mu na tyle, że chce egzekwować wszystkie te same bany co on. Klikam follow i po sprawie. Oczywiście zbudowanie czegoś takiego od postaw wiąże się z nieco większa pracą niż wpisanie crontab -e i wrzucanie plików na serwer. Zdaje sobie z tego sprawe w 100%.
Żeby nie było - nie jestem jakimś fanboyem MB czy ProCona. Po prostu daje przykład mechanizmu, który w pewnym stopniu pomaga mi zachować jakiś ordnung u mnie na serwie. Przydatny jest także w przypadku wątpliwości czy dany delikwent jedzie na czitach.
Zgłoszenia bananów musi byc chyba jawne i do weryfikacji przez społecznośći.
No tak mi się wydaje... no chyba że na coś innego wpadniecie.
Jeśli community jest na tyle duże i aktywne, aby współpracować i tworzyć solidnie taką listę to nie ma najmniejszego problemu - ja się pisze. Wtedy edycja listy delikwentów nie wchodzi w grę.
Oczywiście pod warunkiem, że zdanie każdego usera ma taką samą moc. Chciałbym uniknąć sytuacji w których argumenty takiego "szaraczka" jak ja, z ~10 postami na forum kompletnie się nie liczą.